„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden semmi!”
A mai felgyorsult tempójú világban, ahol a társadalom jelentős hányada gyors ételeket fogyaszt, csak nagyon kevesen figyelnek oda a helyes táplálkozásra. A stressz és az állandó elvárások a mai társadalom jóformán minden egyes tagjára hatással vannak. A stressz felemészti a fontos tápanyagokat, és fokozza az egyes vitaminok és ásványi anyagok iránti igényt.
Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, ez azonban konkrét tanácsok nélkül bizony nehezen sikerülhet. A változtatás mindig nehéz, de ha már megvan az elhatározás, mi segítünk!
Alapítványunk a főzőtanfolyamok által minél több embernek szeretne segítséget nyújtani, egy egészségesebb, céltudatosabb táplálkozás elkezdésében. Hiszen a helyes táplálkozás egészségünk és szellemi fejlődésünk egyik alapvető tényezője. Ha a megfelelő élelmiszereket vesszük magunkhoz, kiegyensúlyozó, harmonizáló hatást gyakorolnak a szervezetünkre és a kedélyállapotunkra egyaránt.
Rengeteg teendőnk mellett talán bonyolultan hangzik odafigyelni az egészséges ételek kiválasztására, és az étkezés során a megfelelő tápanyagok bevitelére. Alapítványunk elsődleges célja éppen ezért, hogy mindenki csupán néhány apró változtatással kezdje meg az egészség felé vezető útját, megelőzve ezzel a cukorbetegséget, magas vérnyomást, keringési betegségeket.
Az első lépések a változtatás felé, amiket főzőtanfolyamunkon részletesen ismertettünk:
- Étkezz változatosan!
Minden egyes ételnek eltérő a tápértéke, és fogyasztásuknak különböző előnyei vannak. Ennek ellenére legtöbbünk mégis ugyanazokat az ételeket fogyasztja nap mint nap. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is.
- Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint (teavajat) vagy olajat (olívaolajat) használjunk. Valamint mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
- Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni.
- Cukor teljes elhagyása! Hiszen a finomított cukor számos betegség forrása.
- Gondoljunk minden nap a megfelelő folyadékbevitelre: igyunk sok vizet, friss gyümölcsök levét és teát.
- Próbáljunk meg ne napi rendszerességgel húst fogyasztani (helyette inkább tofut, valamilyen zöldséget, szóját vagy gabonahúst), és kerüljük a sertés húst.
A vegetáriánus táplálkozás méregteleníti, tisztítja és salaktalanítja a szervezetet, s növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Alapítványunk szakácsnője, Tóth Eszter a főzőtanfolyam keretében el is készített a résztvevők segítségével egy egészséges ebédet., amit együtt el is fogyasztottunk.
Zöldséglevest készítettek olívaolajjal, változatos zöldségekkel és kevés sóval. Második fogásként tofu brassói készült. (hús- és zsírmentesen) Desszertként pedig madártej. (Tojás és cukor mentesen)
Ha kíváncsi vagy még több egészséges receptre, látogass el az alábbi weboldalra: http://szga.hu/szakacskonyv.html,
vagy gyere el te is a következő főzőtanfolyamra!