Románia túrázás

 Romániai Túrázás

A Szabad Generáció Alapítvány 2017.09.16-ára túrázást szervezett Romániába. Ezen a kissé hűvös szeptemberi reggelen elindult 50 fővel buszunk Sonkolyosra. A határt átlépve Salontán megálltunk pénzt váltani.

Vidám hangulatban érkeztünk meg úti célunkhoz. Az autóbuszról leszállva már gyalogosan indultunk a Körös mentén .A völgyben kb. 1km séta után elértük a Nagy Magyar barlangot. Megközelítése a folyón keresztül egy vasból készült függőhídról  lehetséges. Az átjutás egy pár embernek egy kicsit nehezen ment, de mindenki leküzdötte félelmét. Az idegenvezető a bejáratnál hasznos információkkal látott el bennünket. A barlang az őskorban az emberek lakhelyéül szolgált. Ezt igazolják azok a leletek amiket találtak a feltáráskor.Festett kerámia darabok, kőszerszámok, stb.

A körös völgy szorosában van egy tisztás ahonnan fel lehet menni a Szelek barlangjához. Kikapcsolódásra, sziklamászásra, barlangászatra pihenésre kitűnően alkalmas terület. A Misid partján visszasétálva megérkeztünk Király erdő tisztására. A társaság kb. fele elindult felfedezni a barlangot, de ez nagyon meredek hegyoldalon keresztül lehetséges. Mivel a barlang nem látogatható így ők hegyet másztak. A többiek a tisztáson maradtak és figyelték, ahogy a vállalkozó túrázók a hegy tetejéről integetnek. A tiszta  friss levegő és a festői környezet mindenkit lenyűgözött.                                 Egy kis pihenő után visszasétáltunk a buszunkhoz, ami elvitt a Szakács Háza panzióhoz, hogy a megérdemelt ebédünket elfogyasszuk. Nagyon bőséges és nagyon finom ételt fogyasztottunk el. Szép környezetben pihenhettük ki magunkat.                                                                                                      Ebéd után utunkat folytattuk a Király hágóhoz. Itt vásárlási lehetősége volt mindenkinek, aki egy kis emléket szeretett volna hozni az itthon maradt szeretteinek. Nagyon szép táj tárult elénk a kilátónál. Sokan megörökítették a csodás kilátást.

Késő délután elindultunk haza. Itt már felszabadultabb volt a hangulat. Végig nótázással ütöttük el az időt.

Csodálatos táj látványával kissé fáradtan értünk haza. Élményekben gazdag napot hagyhattunk magunk után.